No Dig Moestuin

No Dig maakt het mogelijk om te genieten van een schone tuin met gemengde beplanting, mooi en productief.

Naast het hovenieren ben ik mijn hobby in het kweken van groenten gaan uitbreiden. Samen met mijn Mentor René Ijszenga ben ik mij gaan verdiepen in het No Dig Gardening. Met No Dig leg je een basis aan van compost en houtsnippers boven op de bestaande bodem. Graag bied ik ook mijn diensten aan op het gebied van aanleg en advies omtrent uw eigen No Dig Garden. Voor vragen of interesse kunt u altijd contact opnemen!

Wat is No Dig Gardening volgens Charles Dowding​

“Minder onkruid, bespaart tijd”

Een groot deel van het succes van No Dig heeft te maken met het bijna afwezig zijn van onkruid. Je bespaart veel tijd en bent vrijer om creatiever bezig te zijn, omdat je minder onkruid hoeft te wieden. Ik mag dan wel dol zijn op wilde platen en insecten, maar ik ben geen fan van onkruid in de groentetuin of bloemborders. No Dig maakt het mogelijk om te genieten van een schone tuin met gemengde beplanting, mooi en productief.

Telkens wanneer grond wordt afgegraven, losgemaakt of omgewoeld, herstelt deze zich van de verstoring door zich opnieuw te bedekken met onkruidgroei. Wanneer de grond niet wordt bewerkt, niet wordt verstoord of niet wordt omgespit, hoeft hij zich minder te herstellen en groeit er minder onkruid. Een No Dig- bodem zit vol nuttige organismen en microben, die planten helpen voedingsstoffen en vocht te vinden en die bovendien gezond is voor de mens

Er zijn altijd wel een paar nieuwe onkruiden, van binnengewaaide zaden of meegebrachte compost. Die moeten met de hand verwijderd worden als ze klein zijn of weggeschoffeld als kleine zaailingen. Het is een aanpak die weinig tijd en inspanning kost. De groenteteelt wordt zo overvloedig en eenvoudiger.  

Hoe begint iemand als hij geen ervaring heeft?

Een woord voor beginners, zelfs voor tuiniers met ervaring: “Laat je niet afschrikken door wat je ergens anders leest of wat anderen zeggen.”  Veel mensen denken dat je niet in compost kan planten. De praktijk bewijst het tegendeel. Een groot deel van wat je wordt verteld en wat je leest is onnauwkeurig. 

Voor een beginner is de beste optie om klein te beginnen met slechts één bed. Zeg 1.2 x 2.4m, gevuld met 15cm compost. Het kan gewoon bovenop wat ongebruikt gras, het gras en onkruid hoeft niet verwijderd te worden. Compost erbovenop is voldoende om de grassen en onkruiden te verstikken. Er hoeft daardoor niet gegraven te worden. Kleine oppervlakten maken het beheer gemakkelijker. De oogst is vaak net zo overvloedig als van grotere oppervlakten die meer intensief worden bewerkt.

Een paar tips:

– Leer enkele basisbeginselen over vermeerdering, zodat u thuis gezonde zaailingen kunt kweken. Dit verlengt het seizoen en houdt uw bed(den) vol.

– Investeer in wat basis gewasbescherming, zoals een stuk gaas dat voorkomt dat insecten uw groenten opeten.

– Zaai in het seizoen. Elke groente heeft een tijd waarin het het beste gezaaid kan worden en een tijd waarin er het beste geoogst kan worden.

– Een kleine oppervlakte goed bebouwen is productiever dan onkruid en lege plekken op een grotere oppervlakten. 

Bron: https://charlesdowding.co.uk/start-here/ 

x

Get A Quote